W dniach 24-26 marca 2017r. odbyły się w naszej parafii Warsztaty Muzyki Liturgicznej. To już IV-ta edycja tej imprezy w Garbatce. Po raz trzeci z kolei warsztaty prowadził dyrygenti kompozytor Piotr Pałka z Krakowa. Piotr Pałka jest znanym kompozytorem wielu pieśni religijnych wykonywanych często podczas liturgii. Jest też autorem kilku oratoriów m.in. „Bóg ponad wszystko”, „Miłość ponad wszystko” , „Oratorium o św. Kindze” . Napisał też „Missa Martyrum” - Mszę ku czci pierwszych polskich misjonarzy męczenników o. Zbigniewa Strzałkowskiego i o. Michała Tomaszka. Fragmenty tego utworu były śpiewane podczas warsztatów i niedzielnej Mszy św., która była uroczystym zakończeniem wspólnej pracy.
W czasie warsztatów uczestnicy wzięli udział w zajęciach z emisji głosu oraz poznali nowe utwory. Nie zabrakło wspólnej modlitwy i rozmowy przy kawie. „Muzyka jest czymś, co łączy ludzi i zbliża do Boga i to wszystko w pełnej wolności i w poczuciu bezpieczeństwa w objęciach Ojca” – tak mówił jeden z uczestników. To piękne i trafny opis tego co się działo. „Pięknie było, ale szkoda, że się już skończyło” – powiedziała inna osoba. Podczas warsztatów szczególnie wybrzmiały słowa z pieśni rozesłania „Idźcie oto posyłam was. Nie bójcie się Ja jestem z wami. Tam pójdziecie gdzie poślę was, by pokój nieść, by być świadkami”. Prowadzący Piotr Pałka tłumaczył jak ważna jest forma przekazu śpiewanych treści. Nieść świadectwo o miłości Boga można też poprzez muzykę. Przestrzeń muzyki liturgicznej jest szczególną wrażliwością jaką obdarzył Stwórca człowieka. To przede wszystkim oddawanie chwały Panu Bogu, dlatego tak ważny jest staranny śpiew płynący z głębi serca. Serdecznie dziękujemy organizatorom warsztatów: Wójtowi Gminy Garbatka – Letnisko Robertowi Kowalczykowi oraz Księdzu Kanonikowi Augustynowi Rymarczykowi.
Już dziś – my, uczestnicy warsztatów, z niecierpliwością czekamy na kolejne spotkanie.